Kembara Makna

Dalam relung-relung kasih, kita semua bersua dan berjumpa. Ada yang tidak pernah kukenal peribadinya. Tetapi aku tetap sama. Ayah dan ibu darah serupa. Mungkin cara kita melihat diri, mengubah cara kita melihat dunia.

"Sesiapa yang mencari keredhaan Allah menyebabkan manusia lain marah kepadanya, Allah akan terus redha kepadanya dan menjadikan hati-hati orang lain juga redha kepadanya. Sesiapa yang mencari keredhaan manusia, menyebabkan Allah murka kepadanya, Allah akan terus murka kepadanya, dan menjadikan manusia lain benci kepadanya." Mawquf, Sahih Ibn Hibban, Kitab al-Bir wa al-Ihsan, No. Hadith 276

Beza Khelong dan Jelaa

Posted by Ahmad Saifuddin Monday, May 24, 2010

Biasanya Khelong berlaku sebelum makan dan berterusan. Jelaa pula berlaku ketika makan dan berterusan. Jadi, biasanya khelong itu dilihat lebih teruk dari Jelaa. Sekiranya melibatkan wang, harta dan sebagainya, biasa kita sebut sebagai Khelong. Yakni, benda lebih besar nilainya. Manakala Jelaa pula biasanya disebut kepada benda-benda kecil seperti kain, makanan dan sebagainya. Namun dua kalimah ini adakalanya tidak dibezakan bagi sesetengah penutur dialek Kelantan.

Nota : Bagi sebutan yang tepat, rujuk kepada penutur dialek Kelantan.


0 comments

Post a Comment