Kembara Makna

Dalam relung-relung kasih, kita semua bersua dan berjumpa. Ada yang tidak pernah kukenal peribadinya. Tetapi aku tetap sama. Ayah dan ibu darah serupa. Mungkin cara kita melihat diri, mengubah cara kita melihat dunia.

"Sesiapa yang mencari keredhaan Allah menyebabkan manusia lain marah kepadanya, Allah akan terus redha kepadanya dan menjadikan hati-hati orang lain juga redha kepadanya. Sesiapa yang mencari keredhaan manusia, menyebabkan Allah murka kepadanya, Allah akan terus murka kepadanya, dan menjadikan manusia lain benci kepadanya." Mawquf, Sahih Ibn Hibban, Kitab al-Bir wa al-Ihsan, No. Hadith 276

Syajarah Sanad Kisah Hijrah Nabi s.a.w. di Waktu Siang

Posted by Ahmad Saifuddin Thursday, June 17, 2010

Syajarah sanad ini sudah lama saya susun satu persatu. Niat asal untuk dimasukkan di dalam disertasi sarjana saya. Tetapi tidak dimasukkan kerana tiada keperluan untuk dimasukkan ke dalam disertasi berkenaan.

Garisan putus-putus yang bersambung dengan Muhammad Ibn Ishaq itu adalah kerana syeikh beliau adalah majhul, maka ia tidak dapat diandaikan bahawa ia bersambung.

Manakala garisan putus-putus pada al-Bukhari itu, adalah merujuk kepada nukilan al-Bukhari di dalam Sahih al-Bukhari melalui perawi berkenaan adalah secara Ta'liq iaitu Mu'allaq.

Garisan Merah pula merujuk kepada perawi yang saya tidak sempat semak atau saya tidak jumpa di dalam kitab rijal kerana namanya terlalu umum untuk disemak satu persatu.

0 comments

Post a Comment